GPS:erna som säljs idag innehåller kartor från två olika leverantörer. M3 reste runt i Sverige och testade deras kartor och resultatet var förvånansvärt dåligt. Bland två dåliga alternativ fanns det dock en solklar vinnare, så vid inköp av en GPS bör du kolla vilken karta som följer med.

De två leverantörer som tillhandahåller kartmaterial idag är Navteq och Tele Atlas, och den solklara vinnaren i testet var Navteq. Av två kartor med massor av fel visade sig Navteqs kartor vara den som innehöll betydligt färre fel.
- Vi har länge känt av ett missnöje med kartorna hos våra läsare och detta test bekräftade verkligen den bilden. Det var skrämmande att se hur en så dyr pryl som GPS:en fungerar så dåligt i praktiken, säger M3s teknikredaktör Mikael Lindkvist som ansvarade för testet.

Själva GPS-enheterna är idag fantastiska produkter som kommit långt i utvecklingen rent hårdvarumässigt. M3s test visar dock att innehållet inte hänger med. Detta trots att M3 testade de allra senaste versionerna av kartorna, något som inte alls är en sjävlklarhet i de nya GPS:erna idag. Den som köper en GPS idag får alltså räkna med att kartmaterialet är bristfälligt, men vill man ha så få fel som möjligt bör man välja en GPS som har kartor från Navteq med den senaste uppdateringen.

Hela det unika testet återfinns i en 18-sidig special i nya numret av M3 som finns ute i butik från och med idag. För frågor om testet och resultatet kontakta M3s teknikredaktör Mikael Lindkvist på 08-453 63 51 eller mikael.lindkvist@idg.se.

Fakta om testet:
Testutrustning:
-2 portabla gps:er: Till vårt test vaskade vi fram två gps:er utrustade med det senast tillgängliga kartmaterialet från de båda kartleverantörerna, uppdaterade första kvartalet 2007.
- 1 bärbar dator med gps-tracker, användes för att föra in felaktigheter kopplade till exakt gps-position

Testmetod:
-Gps:erna monterades sida vid sida vid bilen och en av testpiloterna höll hela tiden koll på att verkligheten stämde överens med kartorna.
-Testpiloten antecknade feltyp, position och kartmiljö, samt graderade om det var ett mindre eller mer allvarligt fel.
-Rutten vi tog var planerad i förväg och tänkt att ge en representativ bild av Sverige med både glesbygd, storstad, små och stora vägar. Sammanlagt färdades vi 3687 kilometer under testets fem dagar.
-Testet i fält kompletterades på hemmaplan med att vi även slumpmässigt valde ut 100 adresser i Sverige som vi sökte efter i gps-enheterna för att se om gatorna och husnumren fanns med.

M3 är Sveriges pryltidning sedan 2001 och har 89 000 läsare. (Orvesto 2007) Tidningen kommer ut månadsvis och bevakar allt inom hemelektronik och testar runt 600 produkter varje år. På m3.idg.se publiceras det dagligen nyheter, tester och artiklar för prylintresserade. För mer information om M3 kontakta chefredaktör Daniel Sjöholm, 08-453 6224, daniel.sjoholm@idg.se eller se m3.idg.se